Artırılmış Gerçekliğin (AR) E-Ticarette Kullanımı

Haziran 21, 2020by Inspira70

Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemeye başladı. Öyle ki her geçen gün yeni konular gündemde yer aldı. Bunlardan biri de Artırılmış Gerçeklik. İngilizcesi Augmented Reality: AR olan bu deneyim türü, mevcut gerçekliği çeşitlendiren bir yapıdır. Geleceğe oldukça etkisi olan AR, hayatın büyük bir bölümünde yer alabilecek önemli bir kavramdır. Hatta firmalar bile ürünlerini pazarlarken bu yapıdan yardım alıyor.

Peki firmaların önem verdiği ve pek çok sektörde kullanılan artırılmış gerçeklik nedir? Bu yazımızda geleceğe yön verebilecek olan artırılmış gerçekliğin ne olduğuna ve e-ticaretteki kullanımına değineceğiz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Başlarda fotoğraf makinesi, telefon ve bilgisayar gibi cihazlar sadece tek bir ana fonksiyona sahipti. Fakat dijital teknolojinin gelişmesine bağlı olarak farklı fonksiyonları bir arada bulunduran yeni cihazlar ortaya çıktı. Buna bağlı olarak akıllı telefonların yanı sıra akıllı saatler, gözlükler ve daha pek çok cihaz da hayatımıza girdi. AR teknolojisi de akıllı cihazların özelliklerini kullanarak yenilikçi bir pazarlama stratejisi haline geldi. Bu teknoloji esasen gerçek dünyanın içerisinde bulunan nesnelerin bilgisayar tarafından üretilip görüntü, ses, grafik ve GPS verileri ile zengin bir hale getirilerek canlı ya da fiziksel bir görünüm elde edilmesidir. Kısacası bu kavram, gerçekliğin bilgisayar ile değiştirilmesi ve artırılması olarak ifade edilir.

AR, bilgisayar ile oluşturulan bir sistem olsa da sanal gerçeklikten farklı bir yapıdadır. AR teknolojisinde hayali bir dünyada sanal unsurların gerçeklikle bütünleştiğini görürsünüz. Sanal gerçeklik ise gerçek hayattan tamamen soyutlanmış bir deneyim sunmayı hedefler.

AR, günümüzde birçok firma tarafından dikkate alınıyor. Ayrıca firmalar bu yapı üzerine yatırım da yapıyor. Hatta markalar, müşteri memnuniyeti ve marka bilinirliği gibi konularda yeni bir çözüm geliştirmek adına e-ticaret sitelerine bu teknolojiyi entegre ederek müşterilerine daha gerçekçi bir deneyim sunmayı hedefliyor. Bu anlamda AR teknolojisi ile e-ticarette şirketlerin çalışma şeklinin de değişeceği görünüyor. Peki artırılmış gerçeklik e-ticarette nasıl kullanılır?

E-Ticarette Artırılmış Gerçeklik (AR)

Pandemiyle birlikte dijital dönüşümün hızlandığını söylemek mümkündür. Hatta pandemi sonrasında çoğu insan online alışverişe yöneldi. Bu da AR teknolojisinin geliştirilmesi için bir alan yarattı.

Müşteriler İçin Ürün Deneyimi Oluşturarak Site Ziyaretini Artırın.

AR teknolojisi doğası gereği etkileşimli bir yapıya sahiptir. Ayrıca müşterilerin siteye ziyaretini artırdığı için bu teknoloji e-ticarette önemli bir rol oynar. Çünkü bu teknoloji, satın almadan önce ürünlerin önizlemelerine ulaşılmasını sağladığı için ürünün nasıl göründüğünü deneyimlemeye olanak sunar. Bu da ürün ve markanın daha çok akılda kalmasına yardımcı olur.

Marka Olarak Dikkat Çekin

Bir marka olarak insanların dikkatini çekmek oldukça önemlidir. Bu açıdan AR teknolojisi ile satın alınacak bir ürünü yanınızdaymış gibi görebilir ve kamerayı hareket ettirerek detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Bu teknoloji ile ürün daha detaylı bir şekilde incelenebildiği için marka bilinirliği artar ve yeni müşterilere ulaşılabilir.

Ürün Resimlerini Unutun

Artırılmış gerçeklik ile ürünlere yer vermek, müşteri deneyimini üst düzeye çıkarır. Bu sayede tüketicilerin bir ürün alırken ürünün boyutu ve uygun olup olmaması gibi konularda kafasında oluşabilecek sorular çözüme kavuşacaktır.

Satışlarınızı Artırın

AR teknolojisine sahip olan markalardan bir ürün satın alma olasılığı diğer markalara göre daha yüksektir.

Özellikle değişim odaklı e-ticaret devlerinden bazıları, rekabet avantajı elde edebilmek için artırılmış gerçekliğin gücünden yararlanıyor. Çünkü AR, kullanıcıların ürünleri almadan önce keşfetmesine olanak sunduğundan daha iyi bir kullanıcı deneyiminin oluşmasına destek olabilir. Bu sayede ürün satışları artarken, iade oranları da azalabiliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *