Son günlerde sıklıkla adını duyduğumuz ve özellikle Facebook’un da dahil olduğu pek çok teknoloji şirketinin yatırım yapmaya başladığı Metaverse, popüler bir hale gelmeye başladı. Peki Metaverse nedir ve Metaverse’ün e-ticaretteki kullanımı nasıldır?
Metaverse Nedir?
Metaverse kavramı ilk olarak 1990’lı yılların başında ortaya çıkıyor. İlk kez Neal Stephenson’ın Snow Crash (Kar Çöküşü) adlı romanında bu kavram ele alınıyor. Fakat bu kavram özellikle Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesiyle gündeme geliyor.
Metaverse kelime anlamı olarak “meta” ve “universe” kelimelerinden türetilmiş bir kavramdır. Meta, “sonra, öte” gibi anlamlara gelir. Kısacası Metaverse “evrenin ötesi” anlamındadır. Bu kavram, insanların herhangi bir fiziksel çaba harcamadan artırılmış sanal gerçeklik cihazları ile zihinsel olarak hissettikleri algısal bir evrendir. Bu evren, android cihazlar ve bilgisayarlar ile insanın yapay bir ortama dahil olmasını sağlar. Yani bu kavram, fiziksel gerçeklik ile artırılmış gerçekliğin birleştiği ortak bir online dünyalar topluluğu anlamına gelir.
İnsanlar zaten WEB 3.0 ile dijital platformlarla çevrimiçi bir şekilde iletişim kurabiliyorlardı. Ancak Metaverse ile insanların etkileşimi çok daha farklı bir boyuta taşındı. Metaverse sayesinde insanlar kendilerini artırılmış gerçeklik ya da sanal gerçeklik yoluyla dijital bir evrenin içerisinde bulabilecek ve bu evrende kaybolabilecekler.
E-ticarette Metaverse’ün Kulanımı
Metaverse, markaların müşteriler için dijital bir deneyim sunmasına olanak sağlayacak bir teknolojidir. Mark Zuckerberg de e-ticareti metadan ayrı düşünmüyor. Bu konuda teknolojiye yön veren kişilerden biri olan Windows’un kurucusu Bill Gates de birkaç yıl içerisinde Metaverse içerisinde toplantı yapılabileceğini ifade ediyor.
Metaverse, alışveriş yapan kişilerin istediklerini kolay bir şekilde bulmalarına yardımcı olacak bir teknolojidir. Hatta dünyada pek çok şirket bu teknolojiye fırsat vermeye başladı ve yatırımlarını da bu alanda yapıyorlar. Bu anlamda bu teknoloji ile mağazalarını dijital bir ortamda kurmaya başlıyorlar. Nike, Balenciaga ve Charli Cohen gibi markalar bile bu teknolojiye hazırlanıyor.
Metaverse teknolojisinin özellikle e-ihracat ve e-ticarette etkisini görebileceğiz. Bu sayede gelecekte markalar klasik alışverişin ötesinde müşterilerine kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilecekler. Böylelikle kişiler, alışveriş yapmak istedikleri zaman mağazaya gitmek yerine her an her yerde alışveriş deneyimi yaşayabilecekler.
Günümüzde bu teknolojiyi kullanan bazı markalar da vardır. Bunlar:
Atasun Optik
Atasun Optik’in web sitesinde sunduğu teknoloji sayesinde bir gözlük almadan önce gözlüğün gözünüzde nasıl durduğunu ve yüz yapısına uyup uymadığını inceleyebiliyorsunuz.
IKEA
Evinize almak istediğiniz bir mobilyanın evinizde nasıl duracağını görebilirsiniz. Kanepe, koltuk ve sehpa gibi ürünlerin 3D boyutlu halleri mevcut olduğundan bu ürünleri herhangi bir odada hareket ettirerek o odaya uygun olup olmadığını inceleme imkânınız bulunur.
Amazon
Amazon mobil uygulamasında da bu teknolojiyi görmek mümkündür. Kullanıcılar, yatak odası, mutfak, elektronik gibi farklı kategorilerin olduğu bir menüde gezebiliyor. 3D özelliğe sahip bu yapı ürünleri döndürmeye ve hareket ettirmeye olanak sunuyor.
Metaverse teknolojisinin geleceği nokta bu örneklerin sanal evrende de yapılabiliyor olmasıdır. Unutmamak gerekiyor ki Metaverse teknolojisi yepyeni bir hayat deneyimi sunuyor ve önümüzdeki dönemlerde bu evrenin milyarlarca dolarlık bir e-ticaret sistemine ev sahipliği yapabileceği belirtiliyor.