Sosyal Medya Algoritması Nasıl Çalışır?

Ağustos 21, 2020by Inspira70
,

Algoritma, belirli bir amaca ulaşma doğrultusunda izlenen yol olarak tanımlanır. Her sosyal medyanın da kendine göre belirli algoritmaları mevcuttur. Bu algoritmalar doğrultusunda kullanıcılara daha ilgili içerikler sunmak amaçlanır.

Bazı sosyal medya algoritmalarının nasıl çalıştığını detaylı olarak inceleyelim.

Facebook

Facebook günümüzde en çok kullanıcı sayısına sahip olan bir sosyal medya platformudur. Yakın zamanda ismi Meta olarak değiştirilmiştir. Mayıs 2021 verilerine göre aktif kullanıcı sayısı 2,85 milyar olarak aktarılmıştır. Facebook’un algoritma düzeninin anahtarı anlamlı müşteri katılımıdır. Yani, Facebook aktif kullanıcı hareketlerini takip ederek, kullanıcı deneyimlerini geliştirme çalışmaları yapar. Facebook üzerinde bir gönderiye yapılan yorum, beğeni ya da paylaşımları analiz ederek bu gönderilere benzer gönderilerin akışın en üstünde gösterilmesini sağlar. Bu sayede kullanıcılara en uygun içeriği sunmaya çalışır.

Facebook’un hangi gönderilerin gösterileceğine karar vermesi dört faktöre dayanır:

Envanter
Sinyaller
Tahminler
Alaka düzeyi puanı

Envanter, Facebook’un size gösterebileceği tüm içeriklerdir. Bu herkesten gelen gönderileri içerir.

Sinyaller, Facebook’un sizinle paylaşılan gönderilerin hangilerine ilgi gösterebileceğinizi ve bir gönderinin sizinle nasıl alakalı olacağını anlamasını sağlar.

Tahminler, Facebook’un profilinize ve davranışlarınıza bakarak neye olumlu yanıt vereceğinizi anlamasına yardımcı olan sinyallerdir.

Son olarak tüm bu sinyaller ve aşamalardan sonra Facebook gönderilere bir alaka düzeyi puanı atayacaktır. Bunun sonucunda alaka düzeyi puanı yüksek olan gönderiler sizin akışınızın üstünde gösterilecektir.

 

Instagram

Instagram, ismi Meta olarak değiştirilen Facebook’un bir kuruluşudur. Aralık 2021 verilerine göre dünya çapında 2 milyar aktif kullanıcıya ulaşmıştır.

Instagram algoritmasının önemsediği bazı önemli noktalar vardır: İlgi alanları, etkileşim, zaman ve kullanım sıklığı. Instagram bu önemli noktalara göre içerikleri sıralar.

Öncelikle gönderiler, hikayeler, keşfet sayfası, IGTV videoları ve Reels’ler için Instagram algoritmasının nasıl çalıştığına değineceğiz.

Gönderiler

Akış sayfası olarak da bilinen yerdir. Burada Instagram, sizin DM üzerinden etkileşim kurma, yorum, beğeni, profil ziyareti ve gönderi kaydetme gibi hareketlerinizi esas alarak o gönderileri akışınızın üstüne çıkarır ve bu tür hesapların gönderileri ile daha çok karşılaşmanızı sağlar.

Hikayeler

24 saatte kaybolan paylaşımların yapıldığı bölümdür. Gönderiler kısmında bahsettiğimiz tüm hareketleri Instagram burada da önemser. Bu hareketler ile etkileşim kurulan hesapların hikaye paylaşımları diğer hesaplara göre daha önde yer alır.

Keşfet Sayfası

Bu bölümde Instagram, kullanıcılarının daha çok zaman geçirmesini hedefler. Burada kullanıcıların karşısına daha çok ilgi alanlarına göre alakalı içerikler çıkar. Beğenilen içerikler ve buna benzer içerikler başta olmak üzere takip edilen profillere benzer içerikler gibi noktalar esas alınır.

IG TV Videoları ve Reels’ler

Instagram algoritması bu bölümlerde yapay zekayı esas alarak beğenebileceğinizi düşündüğü içerikleri karşınıza çıkarır.

 

Twitter

Twitter, 280 karakterle sınırlı olan metin, fotoğraf ve video paylaşılmasını sağlayan bir sosyal ağdır. Paylaşılan bu metin, fotoğraf ve videoya tweet denir. 2019 verilerine göre Twitter’ın 330 milyon kullanıcısı vardır. Twitter, akış sayfasında ana sayfaya veya en son tweetlere geç seçeneği sunar.

Twitter algoritmaları sadece gönderilerin kişilerle etkileşimine göre değil, aynı zamanda yapılan paylaşımların tarihine ve saatine göre de sıralama yapar. Twitter üzerinden atılan tweetlerin aldığı yorumlar ya da retweet oranları da tweetin akışta üst sıralarda yer almasını sağlar.

LinkedIn

LinkedIn, dünyanın internet ortamındaki en geniş profesyonel ağıdır. Ocak 2022 verilerine göre 808,4 milyon kullanıcısı olan bu uygulama, B2B pazarlamada lider olarak bilinir. LinkedIn, bağlantılarınız, çalıştığınız yerler, takip ettiğiniz hashtag’ler ve sayfalar aracılığı ile size özel bir akış oluşturur. Algoritma, öncelikle bağlantılarınıza ve ilişkilerinize önem verir. LinkedIn algoritmasının iki tane amacı vardır:

Alakalı içeriklere öncelik vermek
Etkileşimi yükseltmek
LinkedIn ‘in algoritması, alaka düzeyini yeniliğe göre daha fazla tercih eder. Amacı, kullanıcılara ilgilerini çeken içeriği, yeni gönderilerden bile önce göstermektir.

Pinterest

Pinterest, diğer sosyal medyalardan farklı bir düzene sahiptir. Bazı kaynaklarda sadece sosyal medya olarak değil aynı zamanda bir arama motoru olarak da kullanıldığı aktarılmıştır. Bu yüzden web sitesine ilgi ve trafik çekmenin en iyi yolunun bu platform olduğu belirtilmiştir. Pinterest ’in kullanıcı sayısı 2021’in 4. Çeyreği verilerine göre 431 milyon olarak aktarılmıştır.

Pinterest, ana sayfa akışında üç farklı havuzdan gelen verileri göstermeye çalışır.

Takip ettiğiniz kullanıcıların Re-Pinleri
Takip ettiklerinizle alakalı Pinler
İlgi alanlarınızdaki Pinler
Pinterest, Smart Feed algoritması ile kalitesiz pinlerin yerine en iyi pinleri ilk sıralarda göstermeye çalışır.

Pinlerin gösterilmesini etkileyen dört faktör bulunur:

Etki alanı kalitesi (Pinterest ‘in web sitenizin kalitesini nasıl belirlediğidir.)
Pin kalitesi (Genellikle pinlerinizin popülaritesi ve etkileşim düzeyine göre belirlenir.)
Sabitleyici kalitesi (Ne kadar inanılmaz içerik oluşturursanız, Pinterest feed’inizi başkalarıyla o kadar çok paylaşır.)
Konu alaka düzeyi (Pinlerin hedef kitlenizin belirli aramalarıyla, genel ilgi alanıyla ve arama geçmişiyle ne kadar yakından eşleştiğine bağlıdır.)
Detaylı İncele: https://inspira7.com/artirilmis-gercekligin-ag-e-ticarette-kullanimi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *