Şirketler için TikTok Reklamları

Temmuz 22, 2020by Inspira70

E-ticaret markaları hedef kitlelerine ulaşmak , marka bilinirliklerini ve satışlarını artırmak için geleneksel yöntemlerin yanında dijital pazarlama platformlarından faydalanmaktadırlar. Instagram, Twitter, Youtube, TikTok gibi sosyal medya platformları markalar tarafından en çok tercih edilen pazarlama araçları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda ise henüz yeni bir oluşum olmasına rağmen markaların son yıllarda dijital pazarlama trendlerinde adından sıkça söz ettiren ‘’TikTok Reklamlarından’’ bahsedeceğiz.

TikTok, Eylül 2016’da Çin’de Zhang Yiming tarafından geliştirilen, hem IOS hem de Android cihazlar aracılığıyla kullanıcılara eğlenceli video içeriği oluşturabilme fırsatı veren bir sosyal medya platformudur. Henüz 2016’da hayata geçmiş olmasına rağmen piyasada yerini almış sosyal ağlarla(Facebook-2001 ,Instagram-2010) kıyaslandığında son zamanların en popüler uygulamalarından biri olan karşımıza çıkıyor. We are Social tarafından 2021-2022 seneleri arasında yapılan ‘’dünya çapındaki kullanıcıların favori sosyal medya platformları’’ araştırması sonucu çıkan istatistiklere göre TikTok  6. sırada yer alıyor.

Tablodan da anlaşılacağı gibi TikTok, hem kurumsal hem de bireysel anlamda dünya çapında kullanılan favori uygulamalardan biri olmayı başarmıştır. Bu kadar kullanıcı sayısına sahip Tiktok’un kullanım amacı sadece bireyler tarafından eğlence amaçlı video içerik üretmekten çıkmış aynı zamanda markalar için de yeni bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Bu kadar geniş bir kitleye sahip Tiktok, markaların çok fazla kitleye ulaşabileceği imkanını kolaylaştırır. Bu anlamda markaların TikTok üzerinden pazarlama politikaları benimsemeleri çok kıymetli olacaktır. Bir markanın TikTok gibi bir mecrada reklam faaliyetlerini sürdürüyor olmasının işletme için faydaları nelerdir? Bir işletmenin neden TikTok ağında var olması gerekir? Markaların Tiktok ile kazanımları nelerdir? Tiktok reklam modelleri nelerdir? Sorularının cevaplarını beraber inceleyelim.

Bir markanın TikTok uygulamasında var olması, sponsorlu reklam yayınlaması, Influencerlarla bu dijital platform üzerinden işbirliği yapması gibi daha bir çok reklam türü çeşitlendirilebilir. Bu reklam türleri çeşitlendirilirken markaların günümüz dünyasında TikTok üzerinden reklam vermek için birden çok neden gösterilebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere çok kısa bir sürede oldukça geniş bir kullanıcı sayısına ulaşan bu uygulama, sahip olduğu popülaritesi ile en önde gelen reklam yayınlama platformlarından biridir.

  • Marka Bilinirliğini Arttırmak

TikTok uygulaması şu an 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip. Dünya geneline bakıldığında aktif kullanıcı sayısı bakımından da en popüler 6. Uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra dünya çapında 160’dan fazla ülkede kullanılmakta olup, 2019 yılında Japonya, Kore, ABD, Hindistan gibi birçok farklı ülkede en çok indirilen uygulama olmuştur. Bu veriler göz önüne alındığında markaların bilinirliklerini ve satışlarını arttırmak için TikTok şüphesiz ki önemli bir pazarlama durağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kadar fazla aktif kullanıcısı sayısına sahip Tiktok’ta sponsorlu reklam yayınlamak, marka hizmet ve ürünleri için TikTok videoları çekmek, fenomenler ile işbirliği yapmak firmanızın daha geniş kitlelere hitap etmesini sağlar.

  • Video Reklamlarının Artan Önemi;

Deliotte tarafından yapılan ‘’2022 E-Ticaretin Öne Çıkan Başarısı’’ adlı çalışmasında bu dönemde çevrimiçi videoların ve müzik akış hizmetlerinin kullanıcılar tarafından fotoğraf ve yazılı içeriklere göre çok daha fazla tercih edildiğini dile getiriyor. Bu da video içerik üretimi amacıyla oluşmuş TikTok uygulamasında reklam yayınlamanın önemini kritik bir hale getiriyor. İstatistiklerde video içerik pazarlamasının diğer içeriklere oranla daha yüksek performans ve geri dönüş gösterdiğini kanıtlıyor. Uzmanlar ise, son yıllarda gelişen dijital pazarlama trendleriyle beraber video içerik öneminin  %83 civarında artış gösterdiğini savunuyorlar. Araştırmaya link üzerinden ulaşabilirsiniz; https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/tr/Documents/consulting/E-ticaretin-one-cikan-basarisi-2022.pdf

  • Maliyet Avantajı

Yakın zamanda TikTok üzerinde reklam verme oranı artmakla birlikte yine de çok fazla reklam verenin olmaması bu durumu oldukça avantajlı hale getiriyor. Reklam rekabetinin diğer platformlara göre daha az olması durumu markanın daha uygun bütçelerle kampanya planlayacağı anlamına geliyor. Diğer reklam platformlarında yüksek maliyet harcamalarına rağmen düşük geri dönüşler elde eden markalar her geçen gün daha da TikTok’a yönelmektedir

  • Tiktok’ta Influencer Marketing

Influencer Marketing kelimesi son zamanlarda hayatımızda yer alan önemli dijital pazarlama kavramlarından biridir. Influencer marketing çalışmaları özellikle e-ticaret markaları için önemli bir pazarlama alanı haline gelmiştir. Önemli hale gelme sebeplerinden biri olarak markalarının maliyetlerini azaltmasına yardımcı olur. Şöyle ki; 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre ınfluencer pazarlama çalışmasını diğer geleneksel pazarlama çalışmalarına göre 11 kat yüksek yatırım getirisi sağladığı tespit edilmiştir. (TapInfluence, The ultimate list of

Influencer Marketing statistics study, 2016) Başlarda Instagram ile popülarite sahibi olan Influencer marketing son zamanlarda yükselişe geçen TikTok’ta da önem kazanmaya başlıyor. Dijital pazarlama trendlerini yakından takip eden işletmeler TikTok platformu üzerinden ınfluencerlar ile çoktan iş birliği yapmaya başladılar diyebiliriz. Böylece işletmeler ınfluencerların hitap ettiği kitlenin takipçilerine ulaşarak hem marka bilinirliklerini hem de ürün ya da hizmet satışlarını hızlı şekilde arttırıyor. İçerisinde Influencer pazarlamasının anlatımının yapıldığı ‘’2022 E-Ticaret Trendleri’’ isimli diğer blog yazımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz; https://inspira7.com/2022-e-ticaret-trendleri/

TIKTOK REKLAM MODELLERİ

  • En İyi Görünüm Reklamları(Top View)

Kullanıcıların TikTok uygulamasına giriş yaptığında gördüğü ilk reklam türünden biridir. Kullanıcılar üzerinde daha albenili, daha fazla dikkat çeken ve daha etkili bir reklam türü olduğuna ilişkin sonuçlar veren araştırmayı incelemek isterseniz; https://www.tiktok.com/business/en-US/blog/6-takeaways-from-our-latest-kantar-study

  • Yayın İçi Reklamlar

Yayın içi reklamlar sayesinde markalar esnek ve doğal bir şekilde tam huni pazarlama amaçlarını gerçekleştirebilirler. Akış içerisinde gösterilen TikTok yayın içi reklamlar aracılığıyla markalar dikkatleri üzerine çekebilir ve performanslarının artmasını sağlayabilirler.

  • Markalı Hashtag Kapışması

Bu reklam türü TikTok kullanıcılarına hashtag(etiket) aracılığıyla herhangi bir markanın başlatmış olduğu meydan okumaya katılmasına olanak tanır. Kullanıcı ürettiği yaratıcı içeriklerle marka etiketi yapabilir. Özellikle keşfet sayfasında ve kullanıcıların çok sık karşılaştığı bir reklam türü olarak bilinmektedir. Ayrıca kullanıcıları etkinliğe nasıl katılabileceklerine dair açıklayıcı talimatların bulunduğu bir sayfaya yönlendirirken diğer yandan kapışmaya katılan katılımcıların ilgili etiketleri de gösterir.

  • Marka Efektleri

Kullanıcılar her markaya göre özelleştirilebilen efektler ile filtreler, çıkartmalar, eğlenceli oyunlar kullanabilir. Kullanıcılar marka efektleri sayesinde en az çabayla yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarabilir ve kampanyaların internette hızla yayılmasını sağlayabilirler. Yüksek kalitede organik içeriklerin oluşturmasına olanak sağlayarak var olan markalar hedef kitlelerin ötesinde bir etki yaratır.

Sonuç

Dijital pazarlamada markalar için değeri her geçen gün artan sosyal medya platformlarından biri olan TikTok’u ele alan bu yazımızda sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki; bu yeni oluşan ve ve her geçen gün gelişmekte olan bu sosyal platforma markanız adına yatırım yapmak markanızın geleceği için büyük önem taşır. Ayrıca katlanarak büyüyen bir sosyal Ağ oluşundan pazarlama için kullanılması uygun olan birçok fırsatı içerisinde barındırmaktadır. Düetler, eğlenceli videolar, tepki videoları, yaratıcı içerikler veya komik şakacı montajlar TikTok’un başarı oluşunun bir parçası olduğundan, bazı trendlere yönelmek ve bunu markanızı veya ürününüzü tanıtmak için kullanmak çok daha kolaydır. Markalar için rekabetin diğer sosyal platformlara göre daha az kullanıldığı, rekabetin daha az olduğu bir sosyal ağ olduğunu düşündüğümüzde ise daha düşük yatırımla yüksek gelir oluşturmak da mümkündür.

Kaynakça

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *